Sulmet e 11 shtator, 2001

e2OlYz_ND_r934ul06goIg 09:53 2902 2
Show more
Shpërthimet ose sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001 ( nganjëherë referuar thjesht si 11 shtatori ) ishin një seri sulmesh vetëvrasëse kundër Shteteve të Bashkuara të koordinuara nga organizata fundamentaliste islamike al -Kaedës 11 shtator 2001 . Atë mëngjes , nëntëmbëdhjetë terroristë rrëmbyen katër avionë pasagjerësh komerciale . Rrëmbyesit qëllimisht u rrëzua dy prej linjave ajrore në kullat binjake të kompleksit të biznesit të Qendrës Botërore të Tregtisë në New York City , duke vrarë të gjithë në bord dhe shumë prej njerëzve që punojnë në ndërtesat . Të dyja ndërtesat u shemb dy orë pas ndikim , duke shkatërruar ndërtesat aty pranë dhe duke shkaktuar një numër të dëmit të tjera. Avioni i tretë u përplas në Pentagon ,selia e Departamentit të Mbrojtjes të Shteteve të Bashkuara , në Arlington County , Virginia, vetëm jashtë Uashington , DCAeroplani i katërt u rrëzua në një fushë të hapur në afërsi Shanksville , Pensilvani, pas disa nga pasagjerët e tij dhe ekuipazhi janë përpjekur për të rimarrë kontrollin e aeroplanit nga rrëmbyesit , të cilët kishin ridrejtuar drejt kryeqytetit amerikan . Nuk pati të mbijetuar në asnjërën prej fluturimeve. Gati tre mijë njerëz vdiqën gjatë sulmeve , duke përfshirë 227 civilëve dhe 19 kidnapuesit në bordin e avionëve . Shumica dërrmuese e viktimave ishin civilë , përfshirë edhe shtetasit e mbi 70 vende . Për më tepër , ka të paktën një vdekje të mesëm - një person u sunduar nga një akuzë e mjek ligjor , ai do të kishte vdekur nga sëmundje të mushkërive për shkak të ekspozimit ndaj pluhurit nga shembjes së Qendrës Botërore të Tregtisë. Shtetet e Bashkuara iu përgjigjën sulmeve nga nisjen e luftës kundër terrorizmit :vendi pushtuan Afganistani për përmbysjen e talebanëve , i cili strehon terroristët e al- Kaedës . Shtetet e Bashkuara gjithashtu kaloi Patriot USA Akti Shumë vende të tjera gjithashtu forcuar anti - terrorizmit e legjislacionit të tyre dhe të zgjeruar kompetencat e zbatimit të ligjit . Disa shkëmbimet e aksioneve amerikane qëndruan të mbyllura për pjesën tjetër të javës pas sulmit dhe postuar rihapë humbje të mëdha , veçanërisht në industrinë e linjave ajrore dhe të sigurimit . Zhdukja e miliarda dollarë në zyrat e shkatërruara shkaktuar dëme serioze në ekonominë e Manhatanin e Poshtëm , në Nju Jork. Dëmi që Pentagoni u riparua brenda një viti , dheMemorial Pentagoni është ndërtuar ngjitur me ndërtesën . Procesi i rindërtimit është iniciuar në Qendrën Botërore të Tregtisë. Në vitin 2006 , një kullë e re e zyrës u përfundua në vend ,World Trade Center 7 . Një Kulla e Qendrës Botërore të Tregtisë është në ndërtim e në vend, me 541 metra i gjatë pas përfundimit , do të jetë një nga rrokaqiejt e lartë në Amerikën e Veriut . Tre më shumë ndërtesa janë planifikuar për t'u ndërtuar në vend të ish- Kullave Binjake , dhe një përkujtimore për viktimat e sulmeve kanë përfunduar tashmë. Flight 93 Memorial Kombëtar u nisur 8 nëntor 2009 dhefaza e parë e ndërtimit u përfundua në 10 vjetorin e sulmeve të 11 shtatorit 2011.

Related Viral Videos

Image for Footer